top of page
KS-Header-Buitenverlichting-met-Sensor-2

IP-grader

Du ser ofte en IP-grader på belysning, men hva betyr egentlig denne verdien? IP står for International Protection rating. Det første sifferet indikerer beskyttelsesgraden mot støv, og det andre sifferet indikerer beskyttelsen mot fuktighet og vann. Innvendig belysning trenger ikke ekstra beskyttelse. En lampe med IP20 er vanligvis tilstrekkelig innendørs. Badet og hagen er en annen historie. Vann og strøm går ikke bra sammen, og det er derfor du trenger en høyere IP-verdi.

IP-grader til lamper

Når det gjelder belysning, er følgende IP-verdier vanligst:

  • IP20: Støvtett

  • IP21: Tett mot dråper vann

  • IP23: Tett mot regn

  • IP44: Tett mot sprut av vanndråper (egnet for alle bad og steder der lampen er beskyttet)

  • IP54: Tett mot sprut av vanndråper og støvfri

  • IP65: Beskyttet mot vannstråler

  • IP67: Støvtett og tåler 30 min med full stråle vann (egnet for bruk i dusjen)

  • IP68: Støvtett og beskyttet mot eksponering under vann (tåler alle værforhold)

Badet og hagen kan deles inn i forskjellige soner der belysningen trenger en annen IP-verdi.

Sone 1

Sone 1 er sonen ved badet eller dusjen opp til 225 cm over bunnen av badet eller dusjen. Så her er det mye fuktighet og vann og lampene trenger høy beskyttelse. Belysningen i sone 1 må ha minst IP65. Belysningen må også fungere på 12V.

Sone 2

Sone 2 er sonen rett over dusjkabinettet, rundt vasken og rundt badekaret. Dette er plassen opptil 60 cm fra sone 1. I det minste gjelder IP44 for denne sonen.

Minimum IP-verdi i hagen

Hagen kan også deles inn i forskjellige soner. Sone 1 inneholder belysning som er direkte påvirket av alle værforhold. Regn, vind og hagl, belysningen må tåle alt. Disse lampene trenger derfor en høy IP-verdi, minst IP65. 

Sone 2

Sone 2 er sonen der belysningen plasseres direkte mot huset. Så har den har den litt beskyttelse, men lampene henger fortsatt ute og skal tåle en del regn. Derfor anbefales et minimum av IP44 for denne sonen.

Sone 3

 

Sone 3 er den siste sonen og denne sonen inkluderer all belysning som er hengt og har en form for beskyttelse. Tenk en overbygd balkong eller belysning på en veranda. Denne belysningen kommer ikke i direkte kontakt med været, men påvirkes ofte av fuktighet. På grunn av dette trenger disse lampene minst IP23.

bottom of page